Business Coaching

önismeret

Az Önismeret vagyis saját magunk ismerete vállalkozóként vagy cégvezetőként az első lépés ha sikeres egzisztenciát akarsz felépíteni. Önismeret nélkül vállalkozni vagy karriert építeni olyan, mintha vennénk egy új eszközt és szándékosan nem olvasnánk el annak a használati utasítását.

Business coaching során sokszor visszatérő kérdés hogy valójában mennyire ismerjük saját magunkat. Talán ez így furcsa első hallásra, mert általában az emberek többsége teljes nyugalomban azt gondolja magáról hogy nála az önismeret az 100%-ban rendben van. Viszont amikor elkezdünk dolgozni a vállalkozás vagy a vezető problémáján kiderül hogy a gond gyökere az önismeret hiányán alapul.

Önismeret a sikeres üzleti élethez

Különös de egyben egyszerű viszonya van az önismeretünknek ahhoz hogy sikeresek tudunk-e lenni munkánkban az életünk során. Nincs két egyforma ember erről Oscar Wilde ekképpen vélekedett: “Légy önmagad! Mindenki más már foglalt.” Mégis rengeteg sikeres ember létezik, pedig valójában teljesen különbözőek a tulajdonságaik vagy a jellemük. Különös de egy közös tulajdonságuk viszont van, saját magukkal kapcsolatban tisztán látnak és önismeretük az elsőszámú támaszuk a döntéseikben.

Sokszor lehet látni hogy ami az egyiknél sikeres a másiknál ugyanaz sikertelen. Azt kell hogy mondjam ez törvényszerű, mert hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni saját képességeinket, határainkat és egyáltalán azt hogy mire vagyunk alkalmasak. Persze ilyenkor nem értjük hogy nekem miért nem megy úgy mint a másiknak. A válsz egyszerű, ez az önismeret hiányának a klasszikus esete.

Viszont fontos itt leszögezni hogy még mielőtt valaki azt gondolja hogy ha valamibe belefogott és nemigazán lett sikeres benne akkor neki ezzel nem szabad foglalkoznia. Ez így NEM IGAZ! Az igaz viszont hogy úgy ahogy ő megpróbálta úgy nem. Az önismeret részletes ismeretének pont ez a lényege!

Az önismeret feltérképezése

Önismeret könyvünket vagy mondhatnánk a saját használati útmutatónkat elemzéssel kell elkezdeni. Fontos megnézni hogy melyek azok a tulajdonságok amik pozitív és melyek amik a negatív részhez tartoznak inkább. Itt most kizárólag a vállalkozásunk vagy vezetői karrierünk szempontjából érdekes jellemzőket keressünk. Tehát most nem az a kérdés hogy mondjuk mennyire vagyunk fittek ( kivéve ha fitneszedző akarunk lenni ), hanem olyan tulajdonságok kellenek amik céljaink szempontjából releváns lehet.

önismeret térkép

Általános recept nincs hogy pontosan mit érdemes megnézni, de mondjuk ha egy online webáruház indítását tervezed akkor a következő jellemzőket én biztos hogy megvizsgálnám.

  • Mennyire vagyok stressztűrő típus
  • Vezetőként hogyan tudok/szeretek kommunikálni az alkalmazottakkal
  • Mekkora a rugalmassági szintem
  • Melyek a leghasznosabb képességeim
  • Milyen konkrét szerep az ami nekem való a vállalkozásban
  • Vannak-e határaim a céljaim szempontjából, stb.

Mit kezdjünk a saját használati útmutatónkkal?

A válasz egyrészről logikus, HASZNÁLJUK döntéseink során. Ez legyen a kiindulópont bármilyen részcél vagy útirány kijelölésnél is. Másrészt ha viszont egy adott döntésünkhöz nincs elegendő információ az önismereti útmutatónkban, akkor új szemszögből újból elemezzük saját adottságainkat.

Apropó “Adottságaink”. Elérkeztünk talán az önismeret leghatékonyabb részéhez. Természetesen vannak olyan adottságaink amiket nem, de az adottságaink többségét tudjuk fejleszteni. És itt nem meglepő módon a fejleszthetőségen van a hangsúly. A legerősebb lap a pakliban szokták mondani a profi pókeresek az, hogy ha elkészíted saját önismereti térképedet akkor az adottságok rovatban erősségeid mellett fogod látni gyengeségeidet is. Tevékenységedet úgy alakítsd ki hogy az erősségeid domináljanak kizárólag, gyengeségeidet pedig fejleszd vagy céljaid megvalósításakor ne alapozz rájuk.

Tehát ha üzleti sikereket szeretnél elérni akkor az első lépésként készítsd el az önismereti térképedet azaz saját használati útmutatódat amit az elkövetkező döntéseidnél használni tudsz majd. Ha egyedül nem megy akkor kérd Coach segítségét aki kívülről nézve tud neked iránymutatást adni.

Gyakori Kérdések

Milyen szerepe van az önismeretnek az üzleti életben?

Úgymond a “sikeres emberek” az üzleti sikereiket önismeretük teljes ismerete nélkül képtelenek lettek volna elérni. Minden üzleti sikerhez valamiben kimagaslóan jónak kell lenni. Ha nem ismerem azt hogy én miben vagyok extra jó akkor nem látom azt a potenciált ami miatt sikeres lehetek.

Mit tartalmaz az önismereti térkép?

Az önismereti térkép a saját magad használati utasítását tartalmazza gyakorlatilag. Tisztán látni fogod hogy vállalkozásodban vagy karrier utadban miben és hogyan tudsz sikeres lenni. Tudni fogod hogy mik az erősségeid, hol vannak a határaid, milyen külső impulzus mozgat meg, mi az ami hidegen hagy, és milyen gyenge pontjaid vannak amikre jobb ha nem alapozol.

Ha még nem csináltam önismereti térképet hogyan kezdjek hozzá?

Az önismereti térkép elkészítéséhez előszőr össze kell gyűjteni a rád jellemző tulajdonságokat üzleti vagy karrier cél szempontjából. Ezt követően ezeket a jellemzőket ki kell elemezned. Ha úgy érzed hogy egyedül nem megy akkor kérd egy Business Coach segítségét.

Szép önismereti napot!

sikeres vállalkozás alapjai

Ha egyértelműen meg akarjuk határozni hogy mi a válság alatti és utáni időszakban a sikeres vállalkozás alapjai akkor nincs túl nehéz dolgunk. A mai kialakult helyzetben ha sikert akarunk elérni biztos hogy lesznek extra akadályok, amelyekkel szembe kell néznünk. Amikor ezek az akadályok a felszínre kerülnek akkor, vagy visszakozunk és elszalaszthatjuk a sikerhez vezető út esélyét, vagy készen állunk ezekre a kihívásokra. Bár sokszor úgy tűnhet, hogy az akadályokat a külvilág ellenünk szándékosan tervezi, a valóság viszont az hogy ezek a külső kihívások csupán olyan akadályok, amelyek már régóta léteztek csak idáig nem érintett bennünket.

Egy vállalkozás sikeréhez sok feladat leküzdésére van szükséges, de sok ember egy bizonyos ponton kudarcot vall. A legfontosabb az, hogy ezeket az akadályokat lépésről lépésre kezeljük. Mi lenne, ha előre tudnál ezekről az akadályokról és a bennük rejlő lehetőségekről? A jelenlegi válsághelyzet a gazdaság szereplőit három a sikeres vállalkozás alapjai részének tulajdonított elemére irányította a figyelmet. E három tényező meghatározó fontos része a sikerességünknek, de most egyben a tovább lépésünknek elengedhetetlen pillére is. Kötöttség – Kiszolgáltatottság – Rugalmasság

KÖTÖTTSÉG

A sikeres vállalkozás alapjai közül az első elem, hogy milyen a kötöttségei vannak egy vállalkozásnak.  A kötöttséget sok nézőpontból lehet vizsgálni, de a járványhelyzet a vállalkozásunk vagy a személyes karrierünk jellegéből fakadó kötöttségeire világít rá a legjobban. Pontosabban arra hogy mennyire egysíkú vagy egy témára alapuló a tevékenységünk amit nap mint nap végzünk. Hányféle csatornán tud működni az amit csinálunk, és hogyan tudjuk tudásunkat vagy tapasztalatunkat egyéb módon kamatoztatni.

Sok egyébként sikeres vállalkozásnak és személyes karriernek valójában ez a problémája!

Ha most olyan dologgal foglalkozol amit a körülmények megölnek akkor nincs mit tenni egy időre félre kell tenni és más módon kell érvényesülnöd. Viszont a jó hír az, hogy ha a meglévő tudásodat és tapasztalatodat más síkra helyezed vagy kiegészíted és fejleszted olyan terület irányába ami most működik, akkor nem kell mindent az elejéről elkezdeni.

Két okból is ez a helyes lépés. Egyrészről nem lehet tudni hogy ez a körülmény csomag meddig tart, másrészről ha a korlátozó körülmények megszűnnek akkor nem tudjuk hogy mennyire térnek vissza az eredeti állapotba az egyébként sikeres vállalkozásod lehetőségei. 

sikeres vállalkozás alapja

KISZOLGÁLTATOTTSÁG

A sikeres vállalkozás alapjai közül a második elem hogy mennyire van kiszolgáltatva az adott vállalkozás. Kiszolgáltatottság sok területét érinti a mostani állapot. De én két területre szeretném a figyelmedet felhívni, az anyagi és a jogi vagy szerződésekből fakadó kiszolgáltatottságokkal. Miért? Mert e kettő azokat a tevékenységeket és karrier utakat is térdre kényszerítik, amik egyébként életképesek lennének.

Anyagi kiszolgáltatottság negatív hatásait talán nem kell különösebben magyaráznom. Ha nincs tervezve előre hogy legyen anyagi tartalékunk akkor sikeres vállalkozás alapjaiban is a borotvaélén táncol. Viszont most a korlátozás sok bevételi forrást megölt. Akinek nincs megtakarított pénze a tovább lépéshez az gyakorlatilag annak örül hogy valamilyen megélhetési tevékenységet találjon magának. És itt rögtön érezhető az anyagi kiszolgáltatottságból eredő hátrány mivel az irányítás már nem a mi kezünkbe van.

Sokan küzdenek most jogi vagy szerződésből eredő kötelezettség megoldásán, mivel eszükbe sem jutott anno hogy az aláírt szerződésből problémájuk is keletkezhet egy megváltozott környezetben. Pedig a jelenlegi példák nagyon egyértelműek. Például ha valaki fix mondjuk öt éves bérleti szerződést kötött és még négy év van hátra és a tevékenységét nem tudja csinálni az elég nagy gázba van. Persze így az íróasztal mellől utólag könnyű az észt osztani. Viszont el kell hogy mondjam én soha nem írnék alá olyan szerződést amiből időtől és helyzettől függetlenül nincs számomra megfelelő kilépési lehetőség.

A lényeg hogy bármit is csinálsz, ne teremts magadnak sem anyagilag sem pedig jogilag kiszolgáltatott helyzetet! 
RUGALMASSÁG – REZILIENCIA

A sikeres vállalkozás alapjai közül a harmadik elem pedig a helyzetfelismerés és a rugalmasság. Vállalkozásod sikerességében a válság alatt és utána a rugalmasság vagy reziliencia képesség talán a legfontosabb. Válság idején a bizonytalanság miatt hajlamosak vagyunk “katasztrófa forgatókönyvet” kreálni jelenlegi helyzetünkből. Ha a helyzet adta félelmeid vagy nehézségeid a küzdőszellemet aktiválják benned a feladás helyett, akkor rugalmasság terén jó úton jársz. Mert nagy vonalakban ugyanis az ilyen reakciós képesség az amit Rezilienciának vagy rugalmasságnak hívunk.

Viszont vannak akik, és sajnos tapasztalatom szerint a többség ilyen, egy válság helyzetben bestresszelnek és szó szerint élve elakarják temetni magukat. Ezt csupán csak azért teszik mert nem arra fókuszálnak hogy hogyan lehet nyitottan és rugalmasan helyzeteket megoldani.

Értsd meg a sikeres vállalkozás alapjait, figyeld a változást és használd ki a felkínálkozó lehetőségeket
GYAKORI KÉRDÉSEK
Idáig jól működő cégem bajban van, mit tegyek?

Meg kell vizsgálni vállalkozásod kötöttségeit és ki kell elemezni hogy milyen megoldások lehetnek a kötöttség felszámolására.

A válság alatt hogyan vállalkozzak sikeresen?

Különösen időszerű hogy nem lehetsz kiszolgáltatott a válság helyzetben, ha sikeres vállalkozást akarsz működtetni akkor erre figyelj oda.

Ha most kezdek vállalkozni mire figyeljek oda?

A sikeres vállalkozás alapjai iránymutatást adnak neked az elindulásban és a sikeres cégfelépítésben egyaránt.

Szép napot!

mi a siker
 

 

MIT GONDOLSZ SIKERNEK?

Mi a siker definíciója? Sokan sokféleképpen fogalmazzák meg hogy ők mit tekintenek “Sikernek”, de fejtegetésükben általában közös szál hogy valamilyen cél elérése az amit sikernek hívnak. Ez így több mint érdekes számomra, mert nagyon nem mindegy hogy milyen nézőpontból nézzük a siker lehetőségét.

Sokszor azt lehet látni, akár közvetlen környezetünkben is hogy nem tudnak pozitívan értékelni olyan dolgokat amiknek van olyan része ami alapvetően sikeres.

A siker megélésének legnagyobb élvezői az önbecsülésünk és a motivációnk. Ha csak a végső cél elérését vagy annak tökéletes megoldását tekintjük sikernek, akkor értelemszerűen a végcélhoz vezető úton tapasztalt eredményeket nem értékeljük annak. És ez súlyos probléma! Mert ilyenkor folyamatosan nem tudunk feltöltődni pozitív sikerhez kötődő élményekkel így önértékelésünk nehéz napokat él meg, és motivációnk lassan elhagy bennünket.

Többször láttam én magam is hogy pusztán azért mert az elért eredmény nem lett tökéletes elfogott bennünket a letargia érzése. Volt aki egyszerűen feladta céljának elérését, és volt akinek annyira elment a kedve az egésztől, hogy szabályos önmarcangolásba kezdett csak azért mert valami nem úgy lett mint ahogy azt Ő elképzelte. Persze utána pár óra elteltével vagy egy-két nap múlva már általában másként látjuk a történteket, de nagyon nehéz ilyenkor újból nekiveselkedni egy jobb megoldásnak. 

És itt ebben a pontban valamit másként kell csinálnunk!

Ha nézőpontunkat például minden olyan eredményre vagy tapasztalatra fókuszáljuk ami segít minket céljaink elérésében, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a siker élményét sokkal többször fogjuk megélni, mint azt korábban gondoltuk! És miért ne tennénk így hiszen, az aktuális akár eredménytelen megoldásnak is vannak sikeres részei.

siker nézőpontja
Ezért én személy szerint a “Mindenben van valamilyen Siker” típusú ember vagyok és ezért három kategóriába teszem a megoldásaimat.

Az első kategória ha a részmegoldás minden tekintetben megfelelő, ilyenkor teljes a siker és miután szírtaki táncot lejtve megrendeztem saját örömünnepemet lehet továbblépni a cél felé. A második kategória ha a működik a dolog de nem az igazi. Akkor ami jó benne az egyértelműen sikerrész, a többin pedig még finomítok és utána lépek tovább. A harmadik kategória ha az adott elképzelésem egyáltalán nem működik. Ilyenkor azt szoktam mondani némi öniróniával, hogy “Na ez is sikerült!” Vagy legalább most már tudnom hogy ez így biztosan nem fog működik. Én ezt is részben pozitív dolognak könyvelem el, és persze újra gondolva nekiállok a megoldás kidolgozásához. Szóval a siker eléréséhez a nézőpontnak nagyobb szerepe van mint gondolnánk.

Mindenben van valamilyen pozitív dolog, csak nézőpont kérdése!

Végső Gondolat

Persze tudom hogy néha tud az élet olyan helyzetet teremteni amikor nem a Hurrá Optimizmus jut előszőr az eszedbe. Sikerre ilyenkor is szükséged van, méghozzá jobban mint bármikor idáig. Úgyhogy keresd meg azokat a szempontokat amiken keresztül látod a pici sikereidet, aktiváld kreatív küzdőszellemedet és lépj tovább!

Gyakori Kérdések

A sikeres emberek mindig azok voltak?

Természetesen nem. Sőt ha hallanád hogy hány próbálkozásuk volt teljes bukás vagy csak részben pozitív akkor nem hinnél a fülednek.

Mi a sikernek a titka?

Ha végig gondolom hogy egyáltalán van-e ilyen akkor arra mindig arra jutok, hogy ha van akkor a siker titka csak te magad lehetsz.

Szép napot!