Most pedig következenek az “Időgazdálkodás Vámpírjai”! Még mielőtt valaki azt hinné hogy a legújabb horror mozis szuperfilmet akarnám beharangozni, el kell mondanom hogy nem ez a szándékom. Bár blog-cikkem több bekezdésében mégis jelen lesz a Horror átvitt értelemben.

Mostani időgazdálkodás témája nagyon kedves számomra, mert a láthatatlan időpazarlás – időrablás tárgykörét járja majd körbe. E két dolog kiiktatása a munkám során és a magán életemből azonnali sikert hozott számomra. Illetve van még egy dolog ami miatt az én egyik személyes kedvenc területem ez, ugyanis megoldásként elég egyetlen szó: NEM. Vágjunk is bele, három részre szoktam osztani e téma szereplőit. Időrabló személyekre, Időpazarló szokásokra és a Ez nekem nem megy feladatokra.

Idővámpír az Időgazdálkodás Időrabló Személyisége

Az idővámpírok vagy szokták őket energia vámpírokként is emlegetni, hasonló módon működnek az időgazdálkodás során mint Drakula gróf a regénye főhőseként. A különbség csupán csak annyi hogy ők nem a vérünket hanem elsősorban az időnket veszik el. Ezt láthatatlan módon teszik és a kiforrott jólbevált fortély általában működik is. Kik ők valójában? Azok a körülötted lévő lévő személyek aki a “van egy perced számomra” kérést követően egy órán át feltartanak fel. Vagy azok aki kizárólag csak a saját dolgukat akarják veled rendszeresen átbeszélni függetlenül attól hogy ez téged érdekel vagy nem.

Az elmélet egyszerű, tudomásukra kell hozni hogy te erre nem érsz rá! A megoldás ennél kicsit bonyolultabb.

Egy személyes példa

Talán legjobb ha a egy megtörtént esetet osztok meg veletek. Volt a közeli ismerőseim között egy személy aki a telefont nem csak arra használta hogy ha valami fontos sürgős megbeszélni való lett volna akkor hív fel. Ő akkor telefonált amikor unatkozott vagy ha valakivel csak beszélgetni akart és tette ezt minden lényeges tartalom nélkül.

Mivel közeli ismerősről volt szó nem foglalkoztam azzal hogy időnként szabályosan rabolja az időmet. De amikor rendszeressé váltak a felesleges hívások akkor szépen megkértem hogy csak akkor hívjon ha valami fontos dolgot szeretne velem megbeszélni. És akkor jött számomra a döbbenet! Ugyanis mintha meg se hallotta volna folytatta tovább az idő és energiarabló telefonálgatásait. Így hát én szép vagy nem szép de megoldottam hogy ne tudjon telefonon egy ideig elérni. És ekkor jött a második érdekes reakció részéről! Mert azon kívül hogy szólt nekem hogy valami probléma van a telefonommal, nem sértődött meg hogy nem tud velem beszélgetni. Gondolom hogy a telefonkönyvében a következő személyeket zaklatta ezután. 

És itt van az amiért kedvelem az időgazdálkodás e témakörét, ugyanis egy határozott NEM után időgazdálkodásunk azonnal hatékonyabban kezd működni. Mások lehet hogy másképp oldották volna meg a fenti helyzetet, igen a megoldás valóban többféle is lehet. Az is bevált módszer hogy előre jelezzük hogy most maximum öt percre érek rá, ha megfelel akkor kezdjünk bele ha nem akkor majd máskor beszéljünk. De mindegyiknek a lényege hogy NEM akarunk más személyek időpazarló tevékenységeinek teret adni. Ebben a helyzetben természetesen felmerül az empátia kérdése is amit én is szem előtt tartok, de NEM engedem hogy mások gazdálkodjanak az én időmmel. 

Időgazdálkodás mint Időpazarló Szokások Takarítója

Mindannyiunknak van napi rutinja ami szerint éli és bonyolítja hétköznapjait. Ez a napi rutin nagyban aszerint alakul ki hogy milyen és mennyi impulzus ér bennünket. Viszont az utóbbi időben hihetetlenül felerősödött a ránk nehezedő nyomás a technológiák és az online tér fejlődése következtében. Mi úgy érezzük hogy minden fejlődés értünk van, de ezzel egyidejűleg a jobb, gyorsabb és kényelmesebb technikai platformok szép lassan át veszik az uralmat felettünk. És most nem egy új science fiction könyvről van szó, hanem a social média különböző felületeiről, az internetről, a TV és mozi csatornákról melyek észrevétlenül elhatalmaskodtak tevékenységeink felett.

Ma már nem egy tanulmány ír arról hogy milyen káros személyiség torzító hatásai lehetnek ezeknek a platformoknak ha az ember napi szinten ezeken lóg. Viszont időpazarló létük senki előtt nem vitatott jelenség, de az időgazdálkodás e területét kevesen tartják kontrol alatt. Természetesen én is használom ezeket a felületeket de mértékkel. Mert nem a használatukkal van elsősorban probléma, hanem azzal ha napi tevékenységünk többségét ez foglalja le.

De tudok neked egy hatékony időgazdálkodási eszközt ajánlani méghozzá teljesen ingyen. Toggl Track a neve, én is használom, és azért ajánlom ezt neked mert ez az applikáció gyakorlatilag rögzíti a napi tevékenységeidet. Ha pontosan vezeted ami tényleg egyszerű, akkor kiderül hogy mit is csinálsz egésznap. Az eredmény csak erős idegzetűeknek ajánlott, de látni fogod mely tevékenységek rabolják szabályosan az idődet. És akkor jöhet a NEM azaz az a nem, ami a szokásaid terén rendbe rakja időgazdálkodásodat. 

Ez nekem Nem megy Avagy Időgazdálkodás Hatékonyan

Harmadik fejezetben arra a helyzetre szeretnék rávilágítani, hogy sokszor olyan feladatokat is elvállalunk ami nekünk egyáltalán nem fekszik. Ezt azért tesszük mert kedvesek akarunk lenni vagy csak egyszerűen tiszteletből nem szeretnénk visszautasítani egy kérés. De a munkahelyen is jellemző az hogy a felettesünknek nem merünk nemet mondani.

Pedig ilyenkor a hatékonyságot érintő két fontos dolog fog történni. Mivel nem nagyon áll hozzánk közel a feladat általában nem a tökéletesség hanem az “oldjuk meg valahogy” van a szemünk előtt és ez nyilván befolyásolja az eredmény minőségét. Ugyanakkor szinte biztos hogy sokkal több időt áldozunk a megoldásra mint az aki e feladat specialistája. Ugye az egyértelmű innentől kezdve, hogy ha e feladat helyett olyannal foglalkoznék amiben én tényleg jó vagyok az mennyivel hatékonyabb nekem és a környezetem számára is. Tehát ha ilyen helyzet adódna akkor is nyugodtan használjuk a NEM felkiáltást. Persze szépen becsomagolva mint, drágám nem én vagyok erre a feladatra a legjobb ember! Most hogy ezt leírtam elkezdet elkezdett röpködni a gondolatom hogy hányszor fogom a héten ezt a mondatot szóról szóra kimondai. Na mindegy.

Tehát időgazdálkodás alapjai összegezve, szűrjük ki és neveljük meg azokat a személyeket akik sajátként kezelik a mi időnket, rakjunk rendet szokásaink terén és szüntessük meg a túlzott időrabló tevékenységeket. Ha olyan feladatot kapunk amiben mi tudjuk hogy nem vagyunk jók azt finoman de egyértelműen utasítsuk vissza. Azt hiszem ezek után te is nyertél pár órát a napi 24-ből.

Gyakori Kérdések

Időgazdálkodás miben segít ha vállalkozó vagyok?

Egyrészt rendszert visz a hétköznapok feladatai megoldásához, másrészt hatékony időfelhasználást biztosít a vállalkozás működéséhez.

Mikor lesz sikeres egy cégvezető időgazdálkodása?

Ha részletes elemzést végez saját időfelhasználásáról, pontos tervet készít az elemzés alapján és következetes felhasználói magatartás követ a személyes időgazdálkodási tervének megvalósításakor.

Hogyan kezdjek hozzá ha az időgazdálkodásomat meg akarom tervezni?

Első lépés a személyes időfelhasználás elemzése, illetve annak mérése valamely időgazdálkodási alkalmazással. Ezt követően lehet elkezdeni a részletes és hatékony időgazdálkodási terv kidolgozását.

Szép napot!