To do list

időmenedzsment előnyei

Időmenedzsment fogalma alá sok terület tartozik, de számomra az első e területek közül az eltöltött idő kontrolálása. Mielőtt elkezdtem az időfelhasználásomat konkrét eszközzel mérni, mindig úgy éreztem hogy több időre van szükségem nap mint nap. Coaching cég tulajdonosaként én is mint sok vállalkozó, mindig is magam mögött éreztem magam. Folyamatosan küzdöttem azért, hogy minden feladatot időben megtegyek. Legyen szó a blogcikk írásáról, a kliensekkel való coachingról, más céges feladatról vagy a családommal kapcsolatos teendőimről. Mindig úgy éreztem, hogy egész nap mindig csinálok valamit, de egyszerűen nagyon lassan haladok az egyről a kettőre.

Az időnk ellenőrzésére – mérésére és tervezésére több technika is rendelkezésünkre áll. Én minél egyszerűbben de ugyanakkor minél hatékonyabban akartam az időmenedzsment elemezhető részét mérni illetve tervezni. Az úgynevezett időtervező vagy To-Do típusú applikációk közül elég gazdag a kínálat, ezért pár tesztet csináltam a különböző megoldásokkal és kiválasztottam számomra a legjobbat.

Elkezdtem használni és megdöbbentem, az eredmények szó szerint sokkoltak!

Ugyanis nem csak az derült ki hogy egy adott feladatot mennyi idő alatt sikerült “megoldanom”, hanem az is hogy pontosan mit is csinálok a nap 24 órájában. Őszintén szólva nem gondoltam volna hogy mennyi olyan dolgot csináltam ami csak az időmet rabolta.

Időmenedzsment, amely mindent megváltoztatott

Időmenedzsment első lépése az volt hogy létrehoztam saját időm ellenőrzését Toggl Track nevű applikációban. Előszőr is az összes tevékenységemet felvezettem a rendszerbe. Azt gondoltam hogy egy hét leforgása alatt lesz annyi adatom, ami alapján részletesen ki tudom értékelni időm felhasználását. Nem kellett egy hetet várni, már az első nap után kiderült hogy az időm hány százalékában foglalkoztam a munkámmal kapcsolatban, és hány százalékában csináltam egyéb más dolgokat. 

Az applikációba bevitt adatokból különböző statisztikákat állítottam össze. Például mértem hogy egy cikk írásához mennyi idő kellet, vagy hogy az ügyfeleimmel mennyi időt töltöttem és ez milyen arányban van a bevételeimmel. Vagy például hogy mennyi időt töltöttem el a futópadomon ezt le sem merem írni, de az is kiderült hogy a Netflixet valójában nekem fejlesztették ki. Azt is látni lehetet hogy mennyi ideig vagyok képes koncentrálni egy adott feladatra. Szóval csak rajtad múlik hogy milyen adatra van szükséged, bármilyen összetételű statisztikát le lehet hívni a Toggl Track időmenedzsment rendszerből.

Használj te is időmenedzsment alkalmazást

Képzeld el ha mondjuk holnaptól te is pontosan tudni fogod mennyi időt töltesz el a munkáddal és azon belül a feladatokkal külön – külön. Mennyi idő jut hasznos tevékenységekre. Vagy mennyi időt áldozol a családodra az egészségedre vagy sportolásra. És az is kiderül mennyi időt pazarolsz el olyan tevékenységekre amik miatt nem haladsz úgy mint ahogy szeretnél. 

EZÁLTAL A DÖNTÉS A KEZEDBEN LESZ. Mi az amire több időt akarsz fordítani, mi az amire nem akarsz időt pazarolni, és mi az ami a célod elérését segíti vagy hátráltatja.

Az aki időmenedzsment tervezését az idő felhasználásának mérése nélkül akarja megoldani, az folyamatosan csak a sötétben fog tapogatózni. Sajnos hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy mivel egész nap tesszük a dolgunkat akkor ennél többet már nem tehetünk. De nem erről van szó, hanem arról hogy miért van az hogy mások sokkal több mindent tudnak elérni egy nap, egy hét vagy egy életciklus alatt.

Azt javaslom hogy saját céljaid elérésnek tervezésekor valamely időmérő – tervező eszközt mindenképp használj. Hogy melyiket azt rád bízom mivel rengeteg megoldás létezik és neked kell kiválasztanod hogy neked melyik a legjobb időmenedzsment alkalmazás. A Toggl Track időmérő tervező eszköznek, melyet én is használok az alapfunkciói ingyenesek, személyre szabása és használata rendkívül egyszerű ezért is merem neked ajánlani.

Gyakori Kérdések

Időmenedzsment mit is jelent?

Időgazdálkodásunk tervezését, mérését egyszerűen fogalmazva hogyan használjuk fel az időnket.

Mennyire bonyolult dolog az időmenedzsment létrehozása és használata?

Nem olyan bonyolult mint amilyennek hangzik, ha pár fontos lépés megteszel akkor neked is fog működni.

Az időmenedzsment kiknek lehet hasznos?

Cégek, vállalkozások vezetőinek elengedhetetlen, de a személyes életünk rendrakásánál is nagyon hatékony dolog.

Szép időmérős napot!