önismeret

Az Önismeret vagyis saját magunk ismerete vállalkozóként vagy cégvezetőként az első lépés ha sikeres egzisztenciát akarsz felépíteni. Önismeret nélkül vállalkozni vagy karriert építeni olyan, mintha vennénk egy új eszközt és szándékosan nem olvasnánk el annak a használati utasítását.

Business coaching során sokszor visszatérő kérdés hogy valójában mennyire ismerjük saját magunkat. Talán ez így furcsa első hallásra, mert általában az emberek többsége teljes nyugalomban azt gondolja magáról hogy nála az önismeret az 100%-ban rendben van. Viszont amikor elkezdünk dolgozni a vállalkozás vagy a vezető problémáján kiderül hogy a gond gyökere az önismeret hiányán alapul.

Önismeret a sikeres üzleti élethez

Különös de egyben egyszerű viszonya van az önismeretünknek ahhoz hogy sikeresek tudunk-e lenni munkánkban az életünk során. Nincs két egyforma ember erről Oscar Wilde ekképpen vélekedett: “Légy önmagad! Mindenki más már foglalt.” Mégis rengeteg sikeres ember létezik, pedig valójában teljesen különbözőek a tulajdonságaik vagy a jellemük. Különös de egy közös tulajdonságuk viszont van, saját magukkal kapcsolatban tisztán látnak és önismeretük az elsőszámú támaszuk a döntéseikben.

Sokszor lehet látni hogy ami az egyiknél sikeres a másiknál ugyanaz sikertelen. Azt kell hogy mondjam ez törvényszerű, mert hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni saját képességeinket, határainkat és egyáltalán azt hogy mire vagyunk alkalmasak. Persze ilyenkor nem értjük hogy nekem miért nem megy úgy mint a másiknak. A válsz egyszerű, ez az önismeret hiányának a klasszikus esete.

Viszont fontos itt leszögezni hogy még mielőtt valaki azt gondolja hogy ha valamibe belefogott és nemigazán lett sikeres benne akkor neki ezzel nem szabad foglalkoznia. Ez így NEM IGAZ! Az igaz viszont hogy úgy ahogy ő megpróbálta úgy nem. Az önismeret részletes ismeretének pont ez a lényege!

Az önismeret feltérképezése

Önismeret könyvünket vagy mondhatnánk a saját használati útmutatónkat elemzéssel kell elkezdeni. Fontos megnézni hogy melyek azok a tulajdonságok amik pozitív és melyek amik a negatív részhez tartoznak inkább. Itt most kizárólag a vállalkozásunk vagy vezetői karrierünk szempontjából érdekes jellemzőket keressünk. Tehát most nem az a kérdés hogy mondjuk mennyire vagyunk fittek ( kivéve ha fitneszedző akarunk lenni ), hanem olyan tulajdonságok kellenek amik céljaink szempontjából releváns lehet.

önismeret térkép

Általános recept nincs hogy pontosan mit érdemes megnézni, de mondjuk ha egy online webáruház indítását tervezed akkor a következő jellemzőket én biztos hogy megvizsgálnám.

  • Mennyire vagyok stressztűrő típus
  • Vezetőként hogyan tudok/szeretek kommunikálni az alkalmazottakkal
  • Mekkora a rugalmassági szintem
  • Melyek a leghasznosabb képességeim
  • Milyen konkrét szerep az ami nekem való a vállalkozásban
  • Vannak-e határaim a céljaim szempontjából, stb.

Mit kezdjünk a saját használati útmutatónkkal?

A válasz egyrészről logikus, HASZNÁLJUK döntéseink során. Ez legyen a kiindulópont bármilyen részcél vagy útirány kijelölésnél is. Másrészt ha viszont egy adott döntésünkhöz nincs elegendő információ az önismereti útmutatónkban, akkor új szemszögből újból elemezzük saját adottságainkat.

Apropó “Adottságaink”. Elérkeztünk talán az önismeret leghatékonyabb részéhez. Természetesen vannak olyan adottságaink amiket nem, de az adottságaink többségét tudjuk fejleszteni. És itt nem meglepő módon a fejleszthetőségen van a hangsúly. A legerősebb lap a pakliban szokták mondani a profi pókeresek az, hogy ha elkészíted saját önismereti térképedet akkor az adottságok rovatban erősségeid mellett fogod látni gyengeségeidet is. Tevékenységedet úgy alakítsd ki hogy az erősségeid domináljanak kizárólag, gyengeségeidet pedig fejleszd vagy céljaid megvalósításakor ne alapozz rájuk.

Tehát ha üzleti sikereket szeretnél elérni akkor az első lépésként készítsd el az önismereti térképedet azaz saját használati útmutatódat amit az elkövetkező döntéseidnél használni tudsz majd. Ha egyedül nem megy akkor kérd Coach segítségét aki kívülről nézve tud neked iránymutatást adni.

Gyakori Kérdések

Milyen szerepe van az önismeretnek az üzleti életben?

Úgymond a “sikeres emberek” az üzleti sikereiket önismeretük teljes ismerete nélkül képtelenek lettek volna elérni. Minden üzleti sikerhez valamiben kimagaslóan jónak kell lenni. Ha nem ismerem azt hogy én miben vagyok extra jó akkor nem látom azt a potenciált ami miatt sikeres lehetek.

Mit tartalmaz az önismereti térkép?

Az önismereti térkép a saját magad használati utasítását tartalmazza gyakorlatilag. Tisztán látni fogod hogy vállalkozásodban vagy karrier utadban miben és hogyan tudsz sikeres lenni. Tudni fogod hogy mik az erősségeid, hol vannak a határaid, milyen külső impulzus mozgat meg, mi az ami hidegen hagy, és milyen gyenge pontjaid vannak amikre jobb ha nem alapozol.

Ha még nem csináltam önismereti térképet hogyan kezdjek hozzá?

Az önismereti térkép elkészítéséhez előszőr össze kell gyűjteni a rád jellemző tulajdonságokat üzleti vagy karrier cél szempontjából. Ezt követően ezeket a jellemzőket ki kell elemezned. Ha úgy érzed hogy egyedül nem megy akkor kérd egy Business Coach segítségét.

Szép önismereti napot!