sikeres vállalkozás alapjai

Ha egyértelműen meg akarjuk határozni hogy mi a válság alatti és utáni időszakban a sikeres vállalkozás alapjai akkor nincs túl nehéz dolgunk. A mai kialakult helyzetben ha sikert akarunk elérni biztos hogy lesznek extra akadályok, amelyekkel szembe kell néznünk. Amikor ezek az akadályok a felszínre kerülnek akkor, vagy visszakozunk és elszalaszthatjuk a sikerhez vezető út esélyét, vagy készen állunk ezekre a kihívásokra. Bár sokszor úgy tűnhet, hogy az akadályokat a külvilág ellenünk szándékosan tervezi, a valóság viszont az hogy ezek a külső kihívások csupán olyan akadályok, amelyek már régóta léteztek csak idáig nem érintett bennünket.

Egy vállalkozás sikeréhez sok feladat leküzdésére van szükséges, de sok ember egy bizonyos ponton kudarcot vall. A legfontosabb az, hogy ezeket az akadályokat lépésről lépésre kezeljük. Mi lenne, ha előre tudnál ezekről az akadályokról és a bennük rejlő lehetőségekről? A jelenlegi válsághelyzet a gazdaság szereplőit három a sikeres vállalkozás alapjai részének tulajdonított elemére irányította a figyelmet. E három tényező meghatározó fontos része a sikerességünknek, de most egyben a tovább lépésünknek elengedhetetlen pillére is. Kötöttség – Kiszolgáltatottság – Rugalmasság

KÖTÖTTSÉG

A sikeres vállalkozás alapjai közül az első elem, hogy milyen a kötöttségei vannak egy vállalkozásnak.  A kötöttséget sok nézőpontból lehet vizsgálni, de a járványhelyzet a vállalkozásunk vagy a személyes karrierünk jellegéből fakadó kötöttségeire világít rá a legjobban. Pontosabban arra hogy mennyire egysíkú vagy egy témára alapuló a tevékenységünk amit nap mint nap végzünk. Hányféle csatornán tud működni az amit csinálunk, és hogyan tudjuk tudásunkat vagy tapasztalatunkat egyéb módon kamatoztatni.

Sok egyébként sikeres vállalkozásnak és személyes karriernek valójában ez a problémája!

Ha most olyan dologgal foglalkozol amit a körülmények megölnek akkor nincs mit tenni egy időre félre kell tenni és más módon kell érvényesülnöd. Viszont a jó hír az, hogy ha a meglévő tudásodat és tapasztalatodat más síkra helyezed vagy kiegészíted és fejleszted olyan terület irányába ami most működik, akkor nem kell mindent az elejéről elkezdeni.

Két okból is ez a helyes lépés. Egyrészről nem lehet tudni hogy ez a körülmény csomag meddig tart, másrészről ha a korlátozó körülmények megszűnnek akkor nem tudjuk hogy mennyire térnek vissza az eredeti állapotba az egyébként sikeres vállalkozásod lehetőségei. 

sikeres vállalkozás alapja

KISZOLGÁLTATOTTSÁG

A sikeres vállalkozás alapjai közül a második elem hogy mennyire van kiszolgáltatva az adott vállalkozás. Kiszolgáltatottság sok területét érinti a mostani állapot. De én két területre szeretném a figyelmedet felhívni, az anyagi és a jogi vagy szerződésekből fakadó kiszolgáltatottságokkal. Miért? Mert e kettő azokat a tevékenységeket és karrier utakat is térdre kényszerítik, amik egyébként életképesek lennének.

Anyagi kiszolgáltatottság negatív hatásait talán nem kell különösebben magyaráznom. Ha nincs tervezve előre hogy legyen anyagi tartalékunk akkor sikeres vállalkozás alapjaiban is a borotvaélén táncol. Viszont most a korlátozás sok bevételi forrást megölt. Akinek nincs megtakarított pénze a tovább lépéshez az gyakorlatilag annak örül hogy valamilyen megélhetési tevékenységet találjon magának. És itt rögtön érezhető az anyagi kiszolgáltatottságból eredő hátrány mivel az irányítás már nem a mi kezünkbe van.

Sokan küzdenek most jogi vagy szerződésből eredő kötelezettség megoldásán, mivel eszükbe sem jutott anno hogy az aláírt szerződésből problémájuk is keletkezhet egy megváltozott környezetben. Pedig a jelenlegi példák nagyon egyértelműek. Például ha valaki fix mondjuk öt éves bérleti szerződést kötött és még négy év van hátra és a tevékenységét nem tudja csinálni az elég nagy gázba van. Persze így az íróasztal mellől utólag könnyű az észt osztani. Viszont el kell hogy mondjam én soha nem írnék alá olyan szerződést amiből időtől és helyzettől függetlenül nincs számomra megfelelő kilépési lehetőség.

A lényeg hogy bármit is csinálsz, ne teremts magadnak sem anyagilag sem pedig jogilag kiszolgáltatott helyzetet! 
RUGALMASSÁG – REZILIENCIA

A sikeres vállalkozás alapjai közül a harmadik elem pedig a helyzetfelismerés és a rugalmasság. Vállalkozásod sikerességében a válság alatt és utána a rugalmasság vagy reziliencia képesség talán a legfontosabb. Válság idején a bizonytalanság miatt hajlamosak vagyunk “katasztrófa forgatókönyvet” kreálni jelenlegi helyzetünkből. Ha a helyzet adta félelmeid vagy nehézségeid a küzdőszellemet aktiválják benned a feladás helyett, akkor rugalmasság terén jó úton jársz. Mert nagy vonalakban ugyanis az ilyen reakciós képesség az amit Rezilienciának vagy rugalmasságnak hívunk.

Viszont vannak akik, és sajnos tapasztalatom szerint a többség ilyen, egy válság helyzetben bestresszelnek és szó szerint élve elakarják temetni magukat. Ezt csupán csak azért teszik mert nem arra fókuszálnak hogy hogyan lehet nyitottan és rugalmasan helyzeteket megoldani.

Értsd meg a sikeres vállalkozás alapjait, figyeld a változást és használd ki a felkínálkozó lehetőségeket
GYAKORI KÉRDÉSEK
Idáig jól működő cégem bajban van, mit tegyek?

Meg kell vizsgálni vállalkozásod kötöttségeit és ki kell elemezni hogy milyen megoldások lehetnek a kötöttség felszámolására.

A válság alatt hogyan vállalkozzak sikeresen?

Különösen időszerű hogy nem lehetsz kiszolgáltatott a válság helyzetben, ha sikeres vállalkozást akarsz működtetni akkor erre figyelj oda.

Ha most kezdek vállalkozni mire figyeljek oda?

A sikeres vállalkozás alapjai iránymutatást adnak neked az elindulásban és a sikeres cégfelépítésben egyaránt.

Szép napot!